Taksim Gezi Parkı ve Taksim Topçu Kışlası

 

 

 

Taksim Gezisi ,

Aydın Uluçam ,

Taksim Gezi Parkı'nın Tarihi:

image002Harp yıllarında Ziraat Okulu'nu güçlükle bitirebilen rahmetli babam Mehmet Ali Uluçam bir devlet fidanlığına müdür olarak atanır. Günün birinde, Mustafa Kemal Atatürk'ün, maiyeti ile birlikte, bu fidanlığa sürpriz bir ziyareti gerçekleşir. Babaanne Atatürk'e kahve yapıp ikram eder.

Atatürk, "Buranın yöneticisi yok mu?" diye serzenişte bulunur. Öyle ya, esas Müdür Bey'in gelip el-etek öpmesi gelenektir!... "Müdür Bey aha orada, tarlada çalışıyor derler"...   Babam, işe dalmış, gelenlerin farkında bile olmamıştır... Atatürk'ün çok hoşuna gider bu durum, çağırtır Babamı, "Ne istersin?" diye sorar ödüllendirmek için onu... Devlet memuru ne ister?  Tayin ister, terfi ister, zam ister, ikramiye ister... Babam, "Macaristan'a gidip okumak, kendimi geliştirmek isterim" der... Macaristan, o zamanlar çok ileri imiş tarımda... Gönderilir Babam Macaristan'a, tam 3 yıl okur orada bir üniversitede, Atatürk bursu ile!...  Dönüşünde, İstanbul'a Bahçeler Müdür Muavini olarak atanır, gencecik yaşında..  İlk projesi ise "Taksim Gezisi" dir!... Taksim Gezisi, Babamın, vatana borcunu ödemek için ortaya çıkarttığı ilk ve en sevdiği eseridr.  Taksim Gezisi'nin en çok, ortada süs havuzu olan, kademeli bahçesi ile gurur duyardı rahmetli.  Macaristan'da öğrenmiş bu tekniği, yokmuş o tarihlerde Türkiye'de emsali!...  Sonraki eserleri ise, Yıdız ve Emirgan Parkları'dır!... Bana, "Aldığım onay üzerine, hiç oyalanmadan ekibimi kurup işe giriştim, yoksa oralara binalar yapılacaktı!..." dediğini hatırlarım... Yıktılar Babamın parkını vicdansızlar!... "Yapmayın, etmeyin, kıymayın" diyenleri coplayarak, gözlerine biber gazı sıkarak!... AVM yapmak için!... Rant için!... Sabah televizyon haberlerinde bir hanım; "Bu ağaçları kestirenler ve kesimlerine neden olanlar evlat acısı çekerler inşallah" dedi!... Ben de "Amin" diyorum...


image00429.05.2013 Çarşamba günü Başbakan Erdoğan, Garipçe'deki 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun temel atma töreninde yaptığı konuşmada;
"Ne yaparsanız yapın, biz kararı verdik. Taksim Topçu kışlasını yeniden inşa edeceğiz. Eğer tarihe saygınız varsa, önce o gezi parkı denilen yerin tarihi nedir? Onu araştır bak. Biz orada tarihi yeniden ihya edeceğiz." dedi.
Başbakan'ın talimatı gereğince yaptığım araştırmanın sonucunu özet olarak
aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

Taksim Topçu Kışlasının tarihteki yeri:
31 Mart 1909 da Taşkışla ve Taksim Topçu kışlasındaki Avcı birlikleri sarıklı Yobaz takımıyla birleşip "Gavur" olarak tanımladıkları Ittihat Terakki'ye karşı "Şeriat isterük" diye isyan ettiler. Devlet aciz kalınca Istanbul'a el koyup sokaklarda insanları ve genç subayları öldürdüler.
image006Bunun üzerine Ittihat Terakki Cemiyeti Selanik'teki birliklerden oluşturulan Mahmut Şevket Paşa komutasında ve Mustafa Kemal'in kurmay başkanlığındaki Hareket Ordusuna Istanbul' a gir emri verdi. Çatışmalar sonunda işgal edilen meclis ve sokaklar isyancılardan temizlendi. Ancak yobazlar bu iki kışlada, özellikle de Taksim'deki Topçu Kışlasında direniyordu. Buralar Hareket Ordusu tarafından topa tutuldu ve isyan bastırıldı, Istanbul'da sıkı yönetim ilan edildi, Harp Divanları kuruldu. Sanıklar yargılandı.
Isyancıların bir kısmı asıldı, çoğu da başta Sinop olmak üzere Anadolu'nun çeşitli yerlerine sürgün edildi. Sonrasında Abdülhamit tahttan indirilip ailesiyle birlikte Selanik'e gönderildi. Yakın tarihimizin kara bir lekesi olan irtica isyanı böylece bastırıldı.
Hareket ordusunun top atışlarıyla harabe haline gelen Topçu Kışlasının
yerine Taksim Stadı yapıldı, sonra o da yıkılarak yeri gezi parkı ve yeşil
alan oldu.

Recep Tayyip Erdoğan; Taksim Topçu Kışlasını irticanın karargahı ve kanlı 31 Mart ayaklanmasının simgesi olarak yeniden inşa ettirmeye çalışıyor.
Acaba; Türk Milleti bu gibi irtica ve yobazlık simgelerinin hortlatılmasına izin verecek mi?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Size çarpan araç faili meçhul ise

RON CLARK STORY

BAŞKA BİR İSTATİSTİK