TARİHTEN UNUTULAN MANŞETLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1919_gazeteDostlar bu gün elime müthiş bir arşiv geçti. Bu müthiş arşiv PDF formatında dijital ortama aktarılmış. Yani e-kitap şekline dönüştürülmüş. Bunu gerçekleştirenlerin ellerine sağlık. Hazırlayan kurum ANKARA TİCARET ODASI. Bu müthiş arşivi sizlerle paylaşmaya karar verdim. En önemlisi Kurtuluş savaşı, Cumhuriyet’in ilanı ve sonrasının gazetelerini görmek insanı çok heyecanlandırıyor. İşte bu arşiv 1919 ile 2007 yılları arasında çıkmış gazetelerden oluşuyor. Umarım sizde benim gibi heyecanla incelersiniz. Bilhassa 1919 yıllarında yaşananları okuduğunuzda o zaman olanlarla günümüzde yaşadıklarımızın benzerliklerini görüp şaşıracaksınız. Tarih neden ders olmuyor? Hani derler ya “Tarih den ders almak lazım” . Peki birileri ders alıyor mu? Hayır….!Tarih çaresiz tekerrür edecek ve II.KURTULUŞ SAVAŞI’nı tekrar verme zamanı pek yakın görünüyor…!

 

ATO'DAN UNUTULAN MANŞETLER  

 

 

Eskilerin meşhur bir sözü vardır, "Hafıza'i beşer nisyan ile malüldür"diye. Yani "insan aklı unutma özürlüdür" der atalarımız ve bu teşhis tam isabettir. 

Ne yazık ki insanımız bu hastalığın önlemini alma konusunda pek başarılı olamadı. Tam tersine her gün bir unutkanlık hapı yutmuşcasına tarihten ders alma refleksimiz köreldi. Bu nedenle toplum olarak hatalarımızı bir kısır döngü içinde tekrarlayarak bugünlere geldik. 

Ve de Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği "çağdaş uygarlığa" bir türlü sıçrayamadık. 

Ünlü yazar Bertolt Brecht'in şu sözleri tam da bu meseleyi ifade eder...

"Büyük sıçrayışları gerçekleştirmek isteyenler birkaç adım geri gitmek zorundadır. Bugün, yarına dünle beslenerek yol alır"

Ben de bu durumu, geri ve dikiz aynalarına bakmadan yol almaya benzetiyorum. Bunu yapamadığımız için de pek çok kez yol kazalarına uğradığımız bir gerçektir.

Elinizdeki bu çalışma gerçekten çok yorucu ama bir o kadar da keyif veren bir emeğin ürünüdür. Geniş bir ekip, büyük bir titizlikle, aylarca arşivleri taradı.

Kurtuluş Savaşı'ndan bu güne kadar, Cumhuriyet tarihimizin kilometre taşları denilecek olaylar bir araya getirildi. Özellikle Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait gazete arşivlerine ulaşmak çok zor oldu. 

Ama kılı kırk yardık ve yılmadan iğne ile kuyu kazarcasına gazete sayfalarına ulaştık. Elinizi attığınızda lime lime olmuş gazeteleri, büyük bir özenle fotoğrafladık. Ancak sayfaların büyük bir bölümü, okunamaz halde perişandı. Ama teknolojinin imkanlarını kullanarak, yakın tarihimizin o sayfalarına yeniden hayat vermeyi başardık.  

Bu nedenle, çok faydalı olacağını umduğum bu çalışmanın ortaya çıkmasında inanılmaz katkıları olan odamız çalışanlarından, özellikle Esra Erten, Yakup Asil, Tarık Çoruk ve emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum.  

Ankara Ticaret Odası'nın bu hizmetinin, tarihten ders çıkartmama hastalığımızı yenmemize bir nebze olsun katkı sağlayacağı umuduyla, saygı ve sevgilerimi sunuyorum.

 

 

Sinan AYGÜN

Ankara Ticaret Odası Başkanı

 

 
Unutulan Manşetler

  

Yıllara Göre ( PDF İNDİRMEK İÇİN YILLAR ÜZERİNE TIKLAYINIZ )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Size çarpan araç faili meçhul ise

RON CLARK STORY

BAŞKA BİR İSTATİSTİK